Brug af billeder lempes

Virksund Sejlklub efterlever selvsagt persondataloven i praksis. På Virksund Sejlklubs persondata- og privatlivspolitik  findes sejlklubbens praktiske regelsæt omkring lovgivningen. Siden er netop opdateret med de nyeste tiltag fra Datatilsynet.

Det bliver nemmere at afbilde livet i klubben. Datatilsynet gør nemlig i en nyfortolkning af praksis op med at skelne mellem situations- og portrætbilleder. Visse billeder kræver dog stadig samtykke.

Helt konkret drejer det sig om, at man ikke længere skal skelne mellem situations- og portrætbilleder, hvor man tidligere skulle indhente samtykke, hvis billedet tydeligt portrætterede et eller flere genkendelige mennesker. I stedet skal man nu vurdere, om billedet er almindeligt og harmløst og ikke udstiller, udnytter eller krænker de personer, der er på billedet. Det spiller ingen rolle, om man kan genkende personerne på billederne.

Lever billedet op til kravene for almindeligt eller hamløst, kan man offentliggøre det uden samtykke – uanset om billedet skildrer en situation eller et portræt. Det betyder altså, at der kan tages og bruges billeder fra havn og på vand mv. uden at skulle indhente samtykke.

Dog kan visse billeder kræver fortsat samtykke – fx billeder med helt eller delvist afklædte menneksker, skader og sponsorbilleder mv.

Selvom de overordnede regler er lempet, skal der stadig udvises en særlig beskyttelse over for børn og unge under 15 år. Her skal så vidt muligt indhentes samtykke før brug.