Nyhedsbrev august – mange hændelser og uheld på vandet kan undgås.

Deprecated: Hook elementor/widgets/widgets_registered is deprecated since version 3.5.0! Use elementor/widgets/register instead. in /customers/d/7/9/virksundsejlklub.dk/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 5758 Deprecated: Funktionen Elementor\Widgets_Manager::register_widget_type har været forældet siden version 3.5.0! Brug register i stedet. in /customers/d/7/9/virksundsejlklub.dk/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 5383

Forsamlingsforbuddet hæves sandsynligvis til 200 personer den 8. august. Vi er vel efterhånden derhenne, at vores aktiviteter ikke længere vil være hæmmet af Corona situationen. Ferietiden lakker for mange mod enden og efterårets aktiviteter vil gradvis gå i gang.

Det ser ud til at alt, som kan flyde, har været ude og sejle i år. Det er fantastisk, men midt i glæden har dette dog også givet mig og sikkert mange andre noget at fundere over. Det virker nemlig til, at der sker flere ulykker og hændelser på vandet i år. Dansk Søredningstjeneste melder om 44% flere assistancer og forsvaret oplyser om flere redningsaktioner i år.

Her er nogle overskrifter på nogle af hændelserne på vandet. Fem både blev i juli rapporteret i brand på vandet et eller andet sted i Danmark. Et fragtskib sejlede en sejlbåd ned nord for Skagen i nattetimerne. En båd havde ud for Løgstør fik motorstop og kunne ikke genstarte. En havkajakroer kom i nød og var underafkølet nord for Tunø. Det viste sig, at han kun var udstyret med en enkelt cola på hans tur fra Århus, men var uden telefon, håndholdt VHF eller andet. Flere SUP boards er i ferieperioden drevet væk fra land. Det viser sig, at de mange SUP sejlere er taget ud på vandet på oppustelige SUPs. Med kraftig fralandsvind virker sådanne SUPs som badedyr og så kan man næsten gætte sig til resten.

De oplagte forklaringer på hændelserne kan koges sammen til en øget opmærksomhed i medierne omkring lokale hændelser og flere sejlere i alle afskygninger på vandet.

Den lidt længere forklaring er, at der måske også er flere uerfarne sejlere på vandet. Forsvaret har i den seneste tid haft flere søredinger, hvor bådførerne fortæller, at de lige har købt båd og ikke har erfaring med havet. Måske er der tilmed flere sejlere, som glemmer at bruge deres sunde fornuft eller blot ikke kender deres egne, besætningens og bådens grænser. Måske har de ikke det tilstrækkelige sikkerhedsudstyr ombord, som sikrer, at de kommer sikkert fra sejlturen uanset vejr og vind. Disse betragtninger kan alle koges ned til Trygfondens fem nyttige sejlerråd:

  1. Lær at sejle
  2. Hold dit grej i orden
  3. Planlæg din tur
  4. Hav en livline til land
  5. Brug vesten

Det er ingen skam og blive liggende i havnen, hvis man som skipper synes, at det blæser for meget eller kommer til at blæse mere. Det er imidlertid en dødssynd, hvis ikke udstyret er i orden, inden man sejler ud.

Som skipper på en båd har du ansvar for din båd og din besætning. Det betyder, at du selvfølgelig skal kende din båd og have sikkerheden omkring båden i tilfredsstillende stand. Sikkerheden starter med at du bliver dus med det hele. Meld dig til sejlerskole og duelighedsundervisning. Men derudover er der en række spørgsmål, som du kan stille dig selv. Kan motoren starte, er oliestanden i motoren kontrolleret, er bådens rig kontrolleret og intakt? Kan jeg komme i kontakt med nogen på vandet? Er ildslukkeren intakt og i brugbar stand? Disse og mange andre spørgsmål bør man selvfølgelig stille sig selv som skipper inden man sejler ud af havnen og helst også kende svarerne på.

Herudover gælder det kendte Olsen-Bande råd: Læg en plan. En plan for din sejltur og brug dine søkort. Hvor skal du hen? Hvordan kommer du dertil? Er der nogen steder, hvor du skal være særlig opmærksom på din tur? Hvordan kommer du i havn og hvor finder jeg havneoplysningerne? Hold øje med og følg ændringer i vejrudsigten. Det behøver ikke at tage lang tid.

Som ny sejler gælder det om at sejle en masse små ture, der gradvis kan blive længere i forskellige vindstyrker, så du gradvis kan udbygge dit kendskab til båden og træne dine færdigheder under forskellige vejrforhold. Træning gør mester! Træning kan du også få på en sejlerskole, SUP kursus, vandscooterundervisning eller under duelighedsundervisning.

Sejl kun ud af havnen, når du mener, at du kan mestre din båd i vind, bølger og strøm.

Et sidste råd gælder din sikkerhed. Brug redningsvest, når du sejler og download henholdsvis ”SejlSikkert” app’en og ”Sejlsikkert Alarm” app’en på din telefon. Den første giver bl.a. informationer om strøm- og vejrmeldinger.  Den anden kan sende oplysninger om din nøjagtige position på vandet, såfremt du eller din båd kommer i nød.

Fortsat god sejlads.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *