Sikkerhed på sejlerskole og pigesejlads

SIKKERHED i VIRKSUND SEJLKLUB

SEJLERSKOLE OG PIGESEJLADS

Virksund Sejlklub vægter såvel sikkerheden omkring sejlklubbens aktiviteter som sikkerheden ombord på de både, som indgår i aktiviteterne. Forhold omkring sikkerhed gennemgås overfor kursisterne, før de sejler ud på fjorden til træning.

Forsikring

Både, som benyttes til sejlerskole og pigesejlads, har gældende ansvars- og kaskoforsikring.

Kontakt med VHF og mobiltelefon

Både, som benyttes til sejlerskole og pigesejlads er enten udstyret med VHF eller medbringer opladt mobiltelefon. Det aftales, hvordan kontakt og information formidles under træning.

På både med VHF tændes den på kanal 8. Mobiltelefonnumre udveksles inden sejlads.

Ansvar for træning på sejlerskole og under pigesejlads

Leder af henholdsvis sejlerskole og pigesejlads har det overordnede ansvar for at planlægge og gennemføre sejlads i fjorden eller andre steder. Lederne instruerer om, hvordan programmet for træning afvikles.

Lederen af henholdsvis sejlerskole og pigesejlads beslutter før hver træning, hvorvidt der skal sejles på fjorden. Måles vindstødene over 12 m/s på ”YR Lovns Bredning”, før træningen starter, sejles ikke ud på fjorden. Lederen informerer i hvert enkelt tilfælde kursisterne om, hvorvidt træning gennemføres på fjorden eller på land.

Ansvar som instruktør og skipper på den enkelte båd

Bådens instruktør og skipper i samme person har altid det overordnede ansvar for sikkerheden om bord.

Det er skippers ansvar,

• at båden er udstyret med lovpligtigt og andet hensigtsmæssigt udstyr af betydning for bådens og besætningens sikkerhed.
  • At alle ombord bærer svømme- eller redningsvest under sejlads.
  • At alle om bord instrueres om, hvor bådens sikkerhedsudstyr findes i båden, og hvordan det betjenes.
  • At arbejdsdeling ved en ulykke er aftalt (radiomand – udkig – rorsmand mv.).
  • At mand-over-bord manøvrer kan gennemføres af den aktuelle besætning.

Mand-over-bord hændelse

• Ved en mand-over-bord hændelse anvendes bådens VHF/kanal 8 eller

VHF-DSC

alternativt mobiltelefon til så hurtigt som muligt at orientere alle både om, at et besætningsmedlem er faldet over bord, og hvor det er sket. Nærmeste båd går til undsætning – hvis der er behov for yderligere hjælp, gives der besked herom ved hjælp af VHF/kanal 8 eller alternativt mobiltelefon.
  • Hvis den overbordfaldne ikke umiddelbart kan findes og/eller reddes om bord igen, slås der alarm til Lyngby Radio over kanal 16. Hellere en gang for meget end en gang for lidt.

Anden ulykke eller sygdom

• Ved en ulykke eller sygdom om bord vurderes det, hvilken form for hjælp man har brug for:
    • Lyngby radio kan kontaktes med en Mayday-melding eller en il-melding (Pan Pan).
    • Der kan ringes 112 og hjælp aftales.
    • På hverdage fra kl. 16 til 8 om morgenen samt i weekenden og på helligdage kan lægevagten i Midtjylland kontaktes på tlf. 70 11 31 31.

Førstehjælp:

Virksund Sejlklub anbefaler, at alle deltagere på sejlerskole og pigesejlads har viden om basal førstehjælp.

Virksund Sejlklub