Rig og rigmåler

Virksund Sejlklubs rigmålere.

Virksund Sejlklubs rigmålere

Som medlem af Virksund Sejlklub kan du på et hvilket som helst tidspunkt låne klubbens Loos rigmålere. Du skal henvende dig til Bent Pedersen ved at udfylde og benytte nedenstående formular.

Som medlem af Virksund Sejlklub vil jeg gerne låne en rigmåler én dag.

Dit navn (skal udfyldes):

Din e-mail (skal udfyldes):

Dit telefonnummer (skal udfyldes):

Den ønskede dato for lån af rigmåler (skal udfyldes):

Du kan meget præcist måle din rigspænding på din båd, når du montere dine stag og vanter. For at måle spændingen skal du benytte en rigmåler.

Der er fire grundprincipper, når masten skal monteres i båden.

 Tværskibs skal mastetoppen stå nøjagtig midt i båden – og hele mastens længde skal være lige som en søjle hele vejen ned. Mål fra fribord i styrbord og bagbord side og ind til masten. Du kan også måle med storsejlsfaldet til begge fribordssider.
     Det er som udgangspunkt nødvendigt, at masten hælder lidt bagud – gerne 1-2 grader, men i nogle bådmodeller betydeligt mere.
     De fleste master skal have en vis permanent bøjning langskibs – såkaldt ”pre-bend”.
     Når riggen spændes op, er det nødvendigt at skabe en dynamisk balance mellem topvanterne (som presser salingshornene indad)
    og undervant/mellemvant (som trækker modsat vej).

Du kan ofte finde din båds rigspænding på nettet. Noter dine vanters rigspænding, når riggen er spændt op, således at du kan huske dine mål og opnå erfaring ved brug af rigmåler.

Vanter skal monteres på mast

Som en ekstra kontrol, før du rejser masten, kan du lægge vanterne ind langs masten.

Der sættes et tapemærke på alle vanter til dæk, hvor de skærer dit nederste sorte målebånd/-mærke på masten. På denne måde har du en ekstra garanti for, at de udmålte afstande mellem mærkerne på vanterne og bådens dæk er de samme i styrbord og bagbord side af båden. Mål afstanden med målebånd fra samme punkt på dækket til nederste kan af tapemærke og noter disse mål.

På denne måde har du dels målene fra rigmåleren og dels få målene med målebånd.