Virksund Sejlklubs rigmålere kan lånes

Virksund Sejlklubs rigmålere kan lånes. Med klubbens tre Loos rigmålere kan du måle din rigspænding på vanter fra 2,5 mm til 10 mm.

Virksund Sejlklubs rigmålere.

Virksund Sejlklubs rigmålere

Som medlem af Virksund Sejlklub kan du låne sejlklubbens rigmålere til at indmåle dine over- og undervanter. Du kan låne rigmålere ved at henvende dig til Bent Pedersen, 27412279, eller ved at benytte formularen.

Som medlem af Virksund Sejlklub vil jeg gerne låne en rigmåler én dag.

Dit navn (skal udfyldes):

Din e-mail (skal udfyldes):

Dit telefonnummer (skal udfyldes):

Den ønskede dato for lån af rigmåler (skal udfyldes):

Du kan meget præcist måle din rigspænding på din båd, når du sætter dine stag og vanter. For at måle spændingen skal du

Mast og vanter

benytte en rigmåler. Der findes forskellige rigsystemer og filosofier. Derfor kan der ikke siges noget fuldt dækkende om rigspænding på alle både.

Mange bådtyper og sejllofter har frit tilgængelige mastetrim, trim guider og oplysninger om rigspænding på nettet. Sådan sætter du din mast rigtigt. Start her!

Der er fire grundprincipper, når masten skal monteres i båden.
     Tværskibs skal mastetoppen stå nøjagtig midt i båden – og hele mastens længde skal være lige som en søjle hele vejen ned. Mål fra fribord i styrbord og bagbord side og ind til masten. Du kan også måle med storsejlsfaldet til begge fribordssider.
     Det er som udgangspunkt nødvendigt, at masten hælder lidt bagud – gerne 1-2 grader, men i nogle bådmodeller betydeligt mere.
     De fleste master skal have en vis permanent bøjning langskibs – såkaldt ”pre-bend”.
     Når riggen spændes op, er det nødvendigt at skabe en dynamisk balance mellem topvanterne (som presser salingshornene indad)
    og undervant/mellemvant (som trækker modsat vej).

Find din rigspænding på nettet og noter dine vanters rigspænding, når riggen er spændt op, således at du opnår erfaring med brug af rigmåleren.

Vanter skal monteres på mast

Som en ekstra kontrol i forhold til rigmåling kan vanterne, før du rejser masten, lægges ind langs masten. Der sættes et tapemærke på alle vanterne, hvor de skærer dit nederste sorte målebånd/-mærke på din mast. På denne måde har du en ekstra garanti for, at de udmålte afstande mellem mærkerne på vanterne og bådens dæk er de samme i styrbord og bagbord side af båden.