Trim båden og få mere sejlerglæde

Trim din båd og få mere sejlerglæde. Du bliver mere glad for din båd og dine sejl, når masten står lige, vanterne er strammet tilstrækkeligt op og sejlene kan sættes efter vindforholdene. Det vil i de fleste tilfæælde skabe en båd i balance, som kan styres gennem bølgerne i forholdvis hård vind.

Masten skal stå lige

Et godt mastetrim forberedes, når masten ligger på land. Afmærk vanterne med tape og smør de løse dele med winch fedt, så glider mastesætningen og trimmet nemmere, når masten placeres i båden. Det vigtigste er, at masten står lige i båden. Læs mere om dette og meget mere for at få det rigtige mastetrim af stående rig.

Når masten er sat og du er begyndt at sejle, kan du med fordel begynde at notere dine rigmål, så gradvis får den indpasset efter dine sejl og deres alder. Læs mere om rigmål her.

Sejlene skal stå rigtigt i forhold til vindstyrke og sejlretning

Det er selvsagt afgørende, at sejlene trimmes rigtigt til vindforholdene og til sejlretningen. Et det let luft, står det hele generalt løsere og sejlene sættes mere hule. Tiltager vinden, skal sejlene gøres fladere. Det er ligeledes vigtigt at få det rette tvist i dine sejl. Sejler du med vinden skal sejlene gøres mere hule, mens de skal gøres fladere på kryds. Læs mere om trim af storsejl og trim af forsejl.

Brug dine ticklers til at sejle og trimme efter

Hvis ikke du allerede har ticklers på dine sejl, så bør du overveje at få det. her er en checkliste for, hvordan du aflæser dine ticklers til at få et bedre trim og fart i båden.

En båd i balance sejler hurtigere

Det vigtigt at holde god balance i båden, når du sejler. For ved at opretholde en konstant god balance i båden, vil du sejle så optimalt som muligt. Læs mere om den rette balance i båden.

Brug tape, så du har afmærket dine gear

Det er rigtig fornuftig ide at benytte tape eller tusch til at afmærke dit tovværk, så du hurtigt akan indstille dine sejl ved fx en mærkerunding eller hvis vinden ændrer sig. Læs her, hvordan du kan afmærke dine fald og skæder og skyde genvej ved at bruge tape og få gevinst ud af det

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *