Pas på dine sejl, så holder de længere

Pas på dine sejl, så du kan beholde dem og få nytte af dem i flere sæsoner. Nederst får du 10 gode råd om sejl.

Køb af sejl er nu om dage en ret kostbar affære. Sejl er ikke bare noget, som du smider ud og fornyr, når sæsonen er færdig og båden er kommet på land. Der skal mere til end blot et blik på sejlene, før de skiftes med nye. Diskussioner om hvilke sejl man skal købe, kan nemt udvikle sig til en halv religiøs snak blandt sejlere.

Hos hvilken sejlmager skal sejlene købes? Nogen vil blot anskaffe sig de billigst mulige sejl, andre ønsker at bestille sejl i en bestemt dug, mens andre igen ønsker at have sejl på båden, der holder i mange år, d.v.s. går efter kvalitet frem for pris. Diskussionerne blandt sejlere er også om, hvilke sejlmagere der kan sy de bedste sejl til ens båd. Det er nemlig ingen hemmelighed, at en række mindre og mellemstore sejllofter specialiserer sig i sejl til visse bådklasser og er ret dygtige til at sy disse bestemte sejl. De største sejlmagere er blot så store, at de dækker sejlmageri inden for alle klasser og kan det hele. Den mindre sejlmager kan imidlertid ofte give en bedre service. Smag og behag kan gøre udslaget.

Med tiden bliver sejl slidte. Moderne panelsejl bøjer og små huller kan komme til syne i sejlene. Mere traditionelle standardsejl i bl.a. dacron kan over tid begynde at strække sig i trådene. Når de er strukket tilstrækkeligt langt begynder sejlet at komme ud af facon. Det betyder, at sejlene bliver hule og stå forkert, som betyder, at du i de fleste vindstyrker ikke kan gå så højt til vinden, som ønsket, og at båden vil krænge unødigt, når det blæser op. Dette kan i øvrigt være et argument i den almindelige husholdning, såfremt hele familien sejler og du begynder at overveje at skulle anskaffe nye sejl.

Sejl kan også med tiden begynde at mørne på grund af saltvand og sollys. Rullesejl er især udsat for sollys, hvis ikke de rulles ordentligt ind. For nogen betyder det måske mindre med slidte og ældre sejl, men for andre har det stor betydning. Det er smag og behag.

Du kan gøre meget for at bevare dine sejl gennem længere tid. Her er sejlmagerens 10 råd til at forlænge levetiden på dine sejl.

  • Undgå at sejlene blafrer langvarigt, da det kan nedbringe sejlets levetid betragteligt.

  • Undgå så vidt muligt at sejle for motor med blafrende sejl i vinden.

  • Brug dine sejl i deres dertil designede vind område. Hvis du ikke kender de anbefalede vind områder for dine sejl, skal du kontakte sejlmageren.

  • Når du forlader båden, skal du lette fald spænding og udhal for at forhindre at sejlet bliver overstrukket.

  • Undgå at folde sejlet på de samme foldelinjer for at forhindre at små folder ikke bliver permanente.

  • Beskyt dine sejl mod sollys med en presenning og lad dem blive i posen så længe som muligt.

  • Skyl dine sejl med ferskvand og tør dem grundigt inden opbevaring for at undgå mug.

  • Skyl fittings i ferskvand for at forhindre korrosion.

  • Opbevar tørre sejl på et godt ventileret sted. Gerne mørkt og afkølet.

  • Gå jævnligt sejlet efter for slidtage. Send dit sejl til eftersyn og service efter hver sæson.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *