Husk at se vejrudsigten, før du sejler ud

Vejret har afgørende indflydelse på, hvordan din sejltur bliver. Vejrudsigten afgør i det hele taget om du overhovedet skal ud og sejle.

I gamle dage bankede sømanden på barometerets rude for at se om barometerstanden ville stige eller falde. Han skulede over på termometeret og  kiggede derefter ud af vinduet og så mod himlen og tolkede vejrets udvikling på skyderne, før han besluttede sig for, om han skulle sejle afsted. Nogle sømænd havde god erfaring med at vurdere vejret på denne måde, men sommetider kunne det jo selvsagt gå galt p.g.a. de upræcise vurderinger.

I dag er det blevet meget nemmere og ikke mindst mere præcist og lokalt at se og høre vejrfudsigetn for de næste timer eller dage. Du tager blot din Iphone og klikker ind på den foretrukne vejrstation og får med det samme en real time detaljeret og opdateret vejrudsigt for lokalområdet. Under sejlads kan du normalt fortsat følge vejrets udvikling på din Iphone, hvis ikke du ser op på skyerne, kigger ud over fjorden eller ser svalerne flyve lavt!

Der er efterhånden mange muligheder for at følge vejrets udvikling på Iphones. Lad mig her kort gennemgå nogle af de mest benyttede.

DMI vejret og DMI havprognoser. Jeg har hidtil godt kunne lide denne vejrudsigt, som har været min faste følgesvend, når jeg skal ud og sejle. DMI har mange funktioner på vejrsiden om bl.a. vindstyrke, vindretning, bølgehøjde, månefase, højvande og meget andet. Med den seneste opdatering skal du klikke flere gange, før du er inde på den ønskede side. Men vejroplysninger virker troværdige, når du som bruger har knækket koden for brug af hjemmesiden.

FCOO er forsvarets vejrudsigt, som ligeledes er velegnet som vejrstation. Du kan se vejret, vindretning og bølgehøjde mv. over de kommende døgn. Mere behøver du ikke at vide, for at tage ud og sejle. Jeg kan godt lide, at den klare vejrpræsentation hver time og se, hvordan vinden ændrer retning og styrke i løbet af det næste døgn.

Vejrudsigten YR, som er norsk vejrudsigt, benyttes af mange. YR kan indstilles meget lokalt, fx YR Lovns Bredning. Forudsigelserne på denne vejrstation virker troværdige og vejrudsigterne for lokale områder kan findes med stor præcision.

Tilsvarende har en ny vejrapp fra Tysklands online vejrtjeneste WetterOnline en interaktiv præsentation. Det er især vejrradaren, der adskiller Vejr & Radar fra andre apps. Her er alle de vigtigste vejrfunktioner samlet på et gennemarbejdet kort.

Radarkortet opdateres hvert 15. minut og viser vejret real time og viser prognoserne for de næste tre dage. 

Windy er en vejr-App, som ligeledes giver pålidelige vejroplysninger. Her præsenteres vejroplysningerne lidt anderledes, men interaktivt, hvis du har det behov. Du kan trykke på Iphone glasset og få oplysninger på vindstyrken over netop din båd. Mere lokalt kan det næppe blive.

Prøv dig frem og benyt netop den vejrstation, som passer dig bedst og virker mest troværdig. Eller endnu bedre, vælg den vejrstation, som giver det bedste vejr!

God fornøjelse med at prøve de forskellige muligheder.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *