Få en god start

Kommer du ud til starten i sidste øjeblik, misser du muligheden for at forberede dig til starten. Så tag ud i god tid, så du kan træffe de nødvendige forberedelser før start. En god start, er den halve sejr.

Sammen med besætningen skal du afprøve sejlføring og din indstillling af din sejl og rig. Passer det hele til den aktuelle vind?

Du skal bruge din tid til at observere vindpresset på banen. Er der fordele midt på, til styrbord eller bagbord på banen? Er der vindlæ langs kysten, så du skal søge længere ud i åbent farvand? Hvordan er strømforholdene? Er det noget, som du skal tage hensyn til under din sejlads? Er der store bølger i visse dele af banen, som hæmmer din sejlads, og kan du evt. minimere denne ulempe ved at sejle i læ for bølgerne et stykke af vejen?

Du skal altid afprøve startlinien før fem minutters signalet lyder. Du skal afklare med dig selv og din besætning, hvor du skal placere dig på startlinien. Skal du søge at starte ved styrbords- eller bagbords mærke. Eller vil du hellere foretrække at starte midt på startlinien.

Ved start skal du søge at have maksimal fart i din båd. Det kan du søge at opnå ved i din forberedelse at finde ud af ved at sejle frem til startlinien, hvor langt du kan sejle det sidste minut før start, således at du netop ankommer med fart i båden til startlinien i skudøjeblikket.

Det er klart, at du også skal tage bestik af dine konkurrenter og hvor de placerer sig på startlinien. Vælger de alle at lægge an til at starte ved styrbordsmærke, kan det måske betale sig for dig at placere sig lidt længere nede af startlinien, så du ikke bliver tredje eller fjerde båd over startlinien, men den første på det sted, hvor du har placeret dig.

Det altafgørende efter starten er at opnå fri vind, så andre både ikke generer dig til luv eller til læ. Er du dækket af en anden båd, skal du have mulighed for at vende over på den anden halse for at opnå fri vind.

Starter du på læns med vinden agten ind er det afgørende, at du placerer din båd, så du straks sejler i fri luft.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *