Vindretning og skyer kan fortælle dig, hvordan vejret bliver

1. Skyer og den generelle vindretning kan fortælle dig mere om, hvordan vejret bliver

Som sejler ved ud, at det er et ”must” at tjekke og følge vejrudsigten. Kender du vejret under din sejltur kan du undgå de værste overraskelser. Du kommer langt ved jævnligt at kontrollere vejrudsigten på nettet. Det er imidlertid ikke altid at vejrudsigten giver tilstrækkelig præcise informationer for det farvand, som du sejler i. Du kan stadig blive overrasket, hvis ikke du er i stand til at aflæse vejrets udvikling.

Ud over vejrudsigten er der andre muligheder for at følge vejrets udvikling. Du kan følge ændringerne i lufttrykket ved at kigge på et barometer. Faldet trykket bliver det dårligere vejr og stiger barometertrykket bliver vejret bedre.

Du kan også kigge ud af vinduet og holde øje med vindstyrke og vindretning og lave dit eget lille vejrstudie inden du sejler ud. Du skal blot vide, at vinden over land og vand kan være forskellig. Ofte blæser det mere på vandet.

Du kan tider også opdage, at vinden skifter eller blæser op. Det er således godt at kende mere til de forskellige vindindikatorer.

2. Du kan komme langt ved at kigge på skyerne.

Skyerne er en god vejrindikator. I Danmark er sejlads præget af vindforhold omkring skyer. I de fleste tilfælde er der tale om cumulus skyer eller blomkålsskyer, som giver ændringer i vindstyrke og -retning.

Front passage

Der kan også være tale om at egentlige frontpassage, hvor himlen og skyerne ændrer farve. En front er et massivt ”rullende” skysystem. Til tider kan sådanne skyfronter være ret markante og mørke, når de ruller ind over et område. Resultatet af en frontpassage er ofte, at vinden bliver kraftigere og nedbør trækkes med. Når du ser en front i horisonten, kan du overveje at reducere sejlføringen på din båd eller om muligt søge mere læ for at undgå flere og større bølger, som kommer med vinden.

Ud over at kigge på skyerne kan du kigge ud over vandet og se, hvor vandet farves mørkere. I de mørkere områder og hvor vandet rejser sig som ”kattepoter” eller bølger på vandet, er vindstyrken generelt højere.

3. Forudsige vejret efter skyernes form

Ved at studere forskellige skyer og lære, hvad de forskellige skytyper indvarsler, kan du også lære at forudsige vejret.

På vandet kan du se skysystemerne mere klart end på land. Det betyder, at du med bare et lille kendskab til forskellige skytyper, kan man undgå de værste overraskelser og måske også bruge denne viden til din fordel.

Hvis der nu kun er nogle få skyer på himlen, kan de sagtens være et varsel om godt vejr hele dagen – men de kan også være et tegn på, at det gode sommervejr er slut for denne gang. 

Når skyerne bliver mørkere, indeholder de ofte mere vanddamp. Her kan du forvente, at der være optræk til regnvejr og sikkert også mere vind.

Hvis skyerne er som små vattotter, ikke særlig høje og med en vandret underside, skal det gode vejr nok fortsætte resten af dagen. Hvis de små skyer derimod er højt oppe i atmosfæren og fjerlette, er der sandsynligvis en front med regnvejr på vej.

Mere lokalt kan du se, hvor vindpresset vil komme og være størst. Søger du mere vind på vandet under en kapsejlads, skal du sejle i retning mod skysystemer og mørkere skyer.

Blomkålsskyer

Blomkålsskyer er tegn på godt vejr. Vejret vil være stabilt, så langt øjet rækker. Når vejret er stabilt, kan det forventes, at vejret bevares uændret i nogen tid og vejrudsigten vil holde mange timer frem.

Lammeskyer

Lammeskyer er ofte tegn på lunt og godt vejr. Vejret vil være stabilt. Vejret vil holde en rum tid frem.

Fjerskyer

Fjerskyer er ofte tegn på, at regn og blæst på sigt kan nærme sig. Vejret viser sig i øjeblikket fra sin gode side, men vejret kan ændre sig og vise sig at udvikle sig i retning af mere ustabilt vejr. Vejrudsigten vil ændre sig i løbet af kortere tid.

Makrelskyer

Makrelskyer kan give blæst og byger. I et gammelt varsel lyder det: ”Makrelskyer med vinden ind fra siden varsler regn og blæst”. Skyerne vil ofte gradvis blive mørkere herfra. Vejret vil i løbet af få timer blive mere ustabilt og vinden vil blæse op.

Bygeskyer

Bygeskyer kan give kraftige regnbyger og tordenvejr. Skyerne vokser sig høje og kan tage forme som ambolte på himlen. Et gammelt varsel lyder: ”Ambolt-skyer varsler torden”.

4. Også vind kan varsle vejrudsigten

Vinden kan også varsle om det kommende vejr.

Kommer vinden fra syd og øst, vil det ofte give lunere vejr i sommerhalvåret. Kommer vinden derimod fra nord, kan der opstå koldere temperaturer og måske også generelt mere vind. Vind fra vest kan medføre mere regnfuldt vejr i sommerhalvåret.

Aflæsning af skyer og vind er et godt supplement til vejrudsigten.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *