Lad dig inspirere til et sommertogt i Limfjorden

Gode sejlture og nye steder giver nye indtryk, giver ny energi og skaber refleksion.

Når du planlægger dit næste sommertogt, begynder du samtidig at skabe nye forventninger og billeder på nethinden. Hvad vil du opleve på turen? Hvad skal du se på turen? Hvor skal turen gå hen?

I Limfjorden findes mange større og mindre havne. De fleste kender Fur, Nykøbing Mors og Glyngøre, men der er mange andre interessante steder og perler. I Limfjordens baghave findes andre interessante steder. Har du nogensinde besøgt Tambohus, Thissinghuse, Sundby, Feggeklint eller Ejerslev? Stederne ligger ikke så langt fra den inderste del af Limfjorden, at de er uopnåelige mål og sejlturen på vest siden af Mors er i sig selv turen værd.

Tambohus.

Tambohus

Sejler du mod vest ned gennem Sallingsund deler fjorden sig ud for Mors sydvest spids. Du vælger du at sejle stik vest og sejler syd om Jegindø. Her ligger Tambohus Naturhavn på Thyholm. Havnen blev moderniseret i 2020. Havnen er sejlbar for både, der stikker op til 2,2 meter. Der er plads til ca. 10 både ved kajkanten. Der er gode bademuligheder i den aldeles hyggelige havn og middagen kan nydes på Tambohus Kro og Badehotel.

Thissinghuse.

Fra Tambohus sejler du til Thissinghuse, der kiler sig ind mellem Agerø og Vester Assels på Mors. En kort tur. Området omkring havnen er meget naturskønt med Agerø fuglereservat liggende 1,5 sømil vest for havnen. I 2011 blev den nærliggende Thissing Vig Sø indviet af Skov- og Naturstyrelsen.

Thissinghuse

Thissinghuse havn er 150 år gammel. Frem til 1974 blev den brugt til ind- og udladning af varer til og fra den lokale grovvareforretning og fra tømmerhandel. Det hang måske sammen med, at Sallingsundbroens indvielse gav hurtige forbindelse til omverdenen. Herefter forfaldt havnen, men for ca. 10 år siden blev et moderniseringsprojekt af havnen påbegyndt. Havnen er med 30 bådepladser den mindste af de fem lystbådehavne på Mors. Placeringen ved den naturgenoprettede Thissing Vig og havnens miljø trækker folk til.

Dover Odde.

Dover Odde

Fra Thissinghuse tager vi sigte efter det hvide tårn i Dover Odde. Endnu en kort tur. Det er netop afsløret, at der i den gamle købmandsgård skal indrettes til en ny afdeling af Statens Museum for Kunst. Der går nok et par år endnu, før dette spændende projekt indvies og er klar til besøg. Indtil da, kan du vælge at lægge til og nyde din frokost på stedet. Måske skal du lige tjekke udsigten fra tårnet.

Efter Dover Odde drejer du 90 grader skarpt med kurs mod nord. Afhængig af vindretningen dukker herefter flere gode ankerpladser op med læ fra Mors bakkede landskab, ved bl.a. Dragstrup Vig og Rovvig. I begge vige findes turbøjer.

Sundby og Feggesund.

Feggesund Klit

Et pit stop før broen, er mulig i Sundby. Den gamle færgekro er et populært spisested og med en nyetableret legeplads i umiddelbar nærhed af kro og havn, er der også aktiviteter for børnene. Efter passage af den gamle Vildsundbro, der i øvrigt blev indviet i 1936, fortsætter vi ud i Thisted Bredning og sejler ud mod Feggesund, nordspidsen af Mors. Her findes en turbøje og en lille landingsplads, hvor enkelte både kan lægge til kaj på det yderste næs. Fra stedet kan man tydeligt se Feggeklit, den karakteristiske molers skrænt og feggesundfærgens pendulering til Hanherred.

Løgstør Bredning.

Har du fortsat mod på mere, når du runder Feggesunds nordspids, kan du enten sejler ned langs Mors til Ejerslev, stik syd mod Fur eller mod øst i Løgstør Bredning.

Ejerslev havn

I Ejerslev findes afmærkede vandrestier og en cafe på havnen. Er vinden i vest, kan Livø i stedet være destinationen. Havnen blev for et år siden udvidet, så det nu er nemmere at finde en ledig gæsteplads. Løgstør er også hyggelig som gæstehavn. Især når solen skinner og livet omkring havn og kanal er i vigør.

Hvis du er i tvivl om, hvor de forskellige naturperler er placeret på søkortet, så er det måske tiden at glatte de sammenrullede søkort frem og udpege de steder, der i 2022 er værd at besøge.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *