De foreløbige konklusioner på forsøg med ruerpinde i havnen.

Vi fortsætter vores forsøg med fire ruerpinde i lystbådehavnen. Vi har fulgt udviklingen med alle pinde, siden de blev dumpet i havnen midt i april 2021. Forhistorien om ruerpindene og det igangværende forsøg findes her: Ruerfri sejlads i fjorden
 

Alger på ruerpind

Vi er nu kommet tættere på et foreløbigt resultat ud fra dette ene forsøg. De fire pinde er sænket i vandet forskellige steder i havnen. De er alle angrebet af alger på den side af pinden, som alene har fået bundmaling. Det er vist som forventet. Pinden på bro 5 ser ud til at være mest medtaget af ruer, mens de andre tre pinde på hhv. bro 1, bro 3 og bro 6 ser ud til at holde stand. Alle pinde har modtaget to gange primer og to – tre gange International Cruiser mailing.
 

Ruer på pind ved Bro 5

På bro 5 ruerpinden kunne de første ruer – mærkes som små grynede sandkorn i begyndelsen af juni. I slutningen af juni kunne man ane, at flere ruer havde bidt sig fast på pinden . De kunne nu ses med det blotte øje, som små mørke prikker. Her tre uger senere 19. juli fremstår disse ruer synligt på ruerpinden på bro 5.
 
Den helt uvidenskabelige og foreløbige konklusion på dette forsøg med fire ruerpinde er nu, at bådene ikke kan modstå alger, medmindre de får kvalitetsmæssig god båndmaling inden de sættes i vandet. Det er vist ikke overraskende eller nyt!
 
Ruer satte sig på ruerpinden på bro 5 en til to uger inde i juni. I slutningen af juni kunne de anes på pinden som små prikker. I midten af juli sad ruerne så godt fast på pinden, at der skulle benyttes skrappere midler, som spartel, for at fjerne ruerne.
 

Ruer på skrue og drev

19. juli blev en båd inderst på bro 5 taget op og skyllet. Båden havde kun et tyndt slimlag, som nemt kunne fjernes med vand og børste. På bådens skrue havde ruerne haft en fest siden båden kom i vandet i begyndelsen af maj. Skrue og drev skal således behandles med særlig akkuratesse før isætning, hvilket vi vender tilbage til på et senere tidspunkt. 
 
Vi du sejle hurtigt hele sæsonen skal båden på land og skylles inden slutningen af juni, hvis ikke du vil undgå at skulle bruge skrabbere midler senere på sæsonen. Skruer og drev kan blive angrebet tidligt, såfremt de ikke får den rette behandling, før isætning. En skrue med ruer kan sænke farten med over en sømil eller mere i timen. For en båd med sejl kan det være mere.
 
Vi følger naturligvis til dørs gennem hele sæsonen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *