Store sten ved Rotholm

Tvist i sejlet, er måske det vigtigste trimparameter. Men hvorfor er det vigtigt?

Når du betragter et sejl set fra agterskibet og fremad, så vil du se, at sejlet normalt lukker i bunden og åbner sig mere i toppen. Det kaldes tvist. Man kan også sige, at sejlet vrider sig mod toppen.

Tvist opstår på grund af den måde, hvorpå sejl og rig er designet.

Der er flere grunde til at sejlene skal tviste:

  • Det er en måde at komme af med overskudskraft i sejlene. Vinden er kraftigere i toppen af sejlet end i bunden af sejlet.

  • Vinden kommer mere forfra i bunden end i toppen af sejlet. Hvis vindens angrebsvinkel i sejlene skal være den samme i bunden som i toppen, skal sejlet tviste.

  • Du kan begrænse bådens krængning ved at reducere trykket på sejlet i toppen. Det sker ved at etablere tvist i sejlet.

Tvist er dog ikke et ubegrænset gode. Et sejl som tvister for meget vil ikke producere den tilstrækkelige fremdrift og vil give problemer med bådens højde. Det er med andre ord en balance at finde det rette tvist.

I let vejr skal sejlene lukker mere, mens de skal åbne mere i toppen, når det begynder at blæse op.

På kryds styres tvist i forsejlet gennem skødepunktet og fokkeskødet. Trækker du skødepunktet bagud åbner du sejlet i toppen og skaber tvist. Hiver du længere ind i forsejlet kan du også begynde og åbne kappen i toppen af sejlet.

Storsejlets tvist på kryds styres ved hjælp af løjgangen og storskøddet. Trækker du løjgangen mod luv, lukker du storsejlets agterlig, slækker du løjgangen mod læ, åbner du agterliget. Derudover åbnes agterliget på sejlene, når forliget strammes. Det styres under sejlads ved at stramme hækstaget. Strammer du i hækstaget, øger du spændingen i forliget, mens masten bøjes agterover og sejlene åbner mere i agterligene.

På læns og slør er det kicking strappen, som benyttes til at åbne og lukke storsejlets tvist..

Kontrollen med tvist i sejlene styres med dine ticklers i sejlene. Læs mere om hvordan du aflæser dine ticklers: Læs dine ticklers rigtigt

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *